KEJOHANAN CATUR PPD GUA MUSANG 24-25 april 2012

Selamat Berkunjung ke Jajahan Gua Musang

Laporan ringkas by EB

Gua Musang adalah bandar dalam jajahan Kelantan dan daerah paling besar di negeri Cik Siti Wan Kembang,kenapa diberi nama Gua Musang? bukan Gua Jarak Jauh atau pun GJJ? kenapa??.. Kisahnye bergini, Gua Musang bermaksud ‘Gua kepada Musang’ yang terletak di Bukti Gua Musang setinggi 105 meter. Tambahan pula Gua Musang di utara adalah pintu masuk ke Taman Negara di Kuala Koh, selain itu dikelilingi gua dan bukit batu kapur yang popular di kalangan pelancong terutama pendaki, sebarangan ‘pendaki jarak jauh’ atau pun ‘PJJ’ tidak diiktiraf oleh mana-mana persatuan pendaki seluruh dunia ( pls take note ).  Selain itu di Gua Musang juga menyediakan peluang bagi peminat burung ( bird watching ) dan aktiviti berlayar menysuri sungai bermula dari Kuala Krai hingga bandar Dabong. Marilah kita bersiap sedia untuk memulakan perjalanan ke sana, tidak rugi rasa nye meluangkan sedikit masa bersama isteri tercinta dan anak-anak tersayang untuk berehat bersama keluarga di cuti persekolahan akan datang. 

SEKOLAH MENENGAH TENGKU BENDAHARA, menjadi tuan rumah pada tahun ini untuk kejohanan catur PPD GUA MUSANG yang berlangsung selama dua hari satu malam dengan jumlah keseluruhan kesemuanya dalam angaran kasar 180 perseta..Di bawah ini disertakan sedikit sebanyak gambar-gambar semasa kejohanan tersebut dan keputusan dari setiap kategori.

Cikgu Nik Mohd Nazri Nik Hasan ( gambar kiri ) sedang memberi ucapan kepada para pemain. ” Jiko tak dop gapo-gapo masalah gak, pemain bolehlah bersalaman dan pemian buah hite tekan jam” – (kata-kata biasa yang kita dengar semasa hari kejohanan)


















perlawanan diantara orang kuat gua musang sementara menunggu ucapan penutup kejohanan.

Perbincangan di antara pemian dan guru pengiring menjadi adat istiadat apabila tibanya musim kejohanan catur, ia boleh dikatakan setahun hanya sekali

GAMBAR – GAMBAR PADA HARI KEJOHANAN 

 KEPUTUSAN 10 TERBAIK 
PPD GUA MUSANG

note: gambar diambil dari facebook Buntal Dua Saat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *