Abdul Haq Juara 1st Kelantan FIDE rated Event 2011

Abdul Haq menamatkan 11 pusingan 1st Kelantan FIDE Rated 2011 dengan 8 kemenangan dan 3 seri dan tanpa tewas mengumpul 9.5 mata untuk menjadi Juara bagi edisi pertama kali ini.

Abdul Haq – Juara 1st Kelantan FIDE Rated Event 2011

Pertandingan yang bermula pada 16 September 2011 ini berakhir secara rasminya pada 4 Disember 2011 mengambil masa 3 bulan untuk dihabiskan.

Ini merupakan Kejohanan FIDE Rated pertama yang dianjurkan oleh PCNK dan seramai 12 pemain Kelantan dijemput untuk menjayakan pertandingan ini. Pemilihan pemain adalah berdasarkan 5 Pemain FIDE Rated jemputan untuk mencukupi syarat kejohanan ini layak menjadi kejohanan FIDE Rated dan 7 pemain unrated yang bersetuju memberikan komitmen untuk menamatkan kejohanan yang terdiri daripada pemain-pemain Kelantan yang aktif menyertai kejohanan tempatan dan juga pemain yang mendapat keputusan cemerlang pada Tertutup Kelantan 2011.

Kejohanan yang julung kali diadakan ini memberi banyak pengalaman baru kepada PCNK dan merapatkan hubungan antara pemain-pemain terlibat sebagai satu keluarga.

Dengan kejayaan edisi pertama ini, PCNK ingin mengucapkan berbanyak terima kasih kepada beberapa individu tertentu yang terlibat menjayakan kejohanan ini antaranya ialah IA Lim Tse Pin, En. Najib Wahab dari DATCC, Chief Arbiter Nik Azrihan, Pemain-pemain yang terlibat kerana sanggup berkorban tenaga, wang dan masa, Ira Fatiran dari MANIS FM kerana membawa PCNK ke dalam media massa, IM Mas Hafizul yang sudi memberi tunjuk ajar dan sokongan serta blogger2 catur tanahair yang sudi membuat liputan kejohanan kami yang kecil tetapi amat besar kesannya bagi kami dan juga semua peminat catur tanah air yang mengikuti perkembangan kejohanan ini.

Boleh dikatakan kesan 1st Kelantan FIDE Rated Event 2011 ini, pemain-pemain Kelantan menjadi lebih aktif di dalam catur dan bersatu sehingga Pasukan Kelantan berjaya diwujudkan untuk menyertai DATCC Team Event 2011, dan menghantar seramai 9 pemain ke Kejohanan Asian Amatur 2011 serta berjaya menarik beberapa penaja bagi PCNK.

Sukacita kami ingin berkongsi nama Kelantan dikenali oleh pemain catur dari negara luar seperti Nepal, Singapura, Indonesia dan Brunei berdasarkan pertemuan susulan dengan pemain-pemain luar yang menyapa kami semasa Penang Open 2011 baru-baru ini.

Pasukan Kelantan semasa Kejohanan Asian Amatur 2011 di Crowne Plaza Mutiara, Kuala Lumpur

Kami berharap berakhirnya edisi pertama ini akan memberi kekuatan untuk kami untuk memperbaiki mutu penganjuran di masa akan datang.

Insyaallah Kejohanan Round Robin Kelantan FIDE Rated Event akan dibuat secara tahunan dan kami dalam perancangan untuk edisi kedua nanti dengan penyertaan pemain-pemain yang lebih mencabar.

Terima Kasih sekali lagi dari kami, Majulah Sukan Catur demi Negara!

One Response to Abdul Haq Juara 1st Kelantan FIDE rated Event 2011

 1. Avatar VECASTS - LISTEN ONLINE RADIO WATCHING ONLINE TV says:

  TONTON PELBAGAI SIARAN TV ONLINE DAN DENGARKAN PELBAGAI SIARAN RADIO ONLINE DARI DALAM DAN LUAR NEGARA SECARA PERCUMA
  VEBCASTS – Listen web Radio Watching web TV, Tv Online. Watch Over 3000 Online TV Channels And 6500 Radio Stations Free For Around In The Wold clik to watching
  Listen Hindi radio click ,watching live movie ,live international radio,indo radio.usa radio and more ,LIVE MOVIE ,LIVE SPOTS,LIVE HINDI RADIO ,HINDI MOVIE ,AXN LIVE ,STAR MOVIE LIVE ,MAX CHANNEL LIVE LIVE UNTERNATIONAL RADIO AND TV BROADCASTER
  MALAYSIA RADIO ONLINE , UNTUK MENONTON sini lawati >  http://vecasts.blogspot.com/2011/10/malaysia-tv-online-watch-malaysia-tv.html
  MALAYSIA RADIO ONLINE terdapat lebih 180 buah stesen radio online malaysia lawati >  http://vecasts.blogspot.com/2011/11/listen-malaysia-radio-online-live-radio.html watch live ,rtm1 ,rtm2 ,tv3 ,ntv7 ,8tv ,tv ,pas tv ,mobtv ,1hujau tv ,1 malaysia tv ,tv selangor and more tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *